Scheiden, en nu?

De opties bij het aanvragen van een scheiding.

Het is een emotionele en stressvolle fase. De beslissing is genomen: u en uw partner gaan scheiden. En nu? Wat kost een scheiding? Welke keuzes moet u maken en welke consequenties hebben uw keuzes? Welke vorm van scheiden kiest u?

Belangrijk in dit stadium: snel en deskundig overzicht en advies over alle zaken die met uw echtscheiding te maken hebben! Uit elkaar gaan is een emotionele en stressvolle situatie, waarin het erg moeilijk kan zijn om de beste beslissingen te nemen.

1.

De scheidingsadvocaat bekijkt alle rechten en plichten en regelt de echtscheiding bij de Rechtbank. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Scheiden via een scheidingsadvocaat betekent meestal een lange procedure die u heel veel geld kan gaan kosten.
  • Krijgen de meningen en gevoelens van uw eventuele kinderen voldoende aandacht?
  • Kan een advocaat u een compleet fiscaal en financieel beeld geven van uw toekomstige situatie zodat u de juiste afspraken kunt maken en vastleggen?
2.

U regelt uw echtscheiding zonder advocaat. Dat lijkt op het eerste gezicht handig en goedkoop. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Heeft u voldoende juridische, fiscale en financiële kennis? Dat zal vaak niet zo zijn, waardoor u alsnog een mediator moet inschakelen.
  • Overziet u  alle gevolgen van de keuzes die u maakt? U kunt bijvoorbeeld afwijken van de standaard verdeling. Dat mag. Maar weet u of uw keuze leidt tot een extra fiscale heffing? Of de gevolgen voor schenkbelasting of inkomstenbelasting?
  • Bestaat de kans dat u tijdens het proces niet tot overeenstemming komt met uw partner? Dan stopt het scheidingsproces. Hoe gaat u dat oplossen? In dat geval heeft u alsnog een onafhankelijke en ervaren deskundige nodig om u weer op weg te helpen.
3.

U schakelt een ervaren en professionele scheidingsbegeleider in en kiest dus voor scheiden zonder advocaat.

  • Deze route is goedkoper dan de advocaat én u bent verzekerd van deskundig advies over alles wat met uw echtscheiding te maken heeft.
  • Uitgangspunt is altijd de specifieke situatie van ú en uw partner en eventuele kinderen. U krijgt maatwerk voor een van tevoren overeengekomen tarief.
  • U bespaart uzelf veel rompslomp en geregel. De scheidingsbegeleider is de spin in uw web.
  • Stefan Willems biedt u, op basis van vele jaren ervaring in de financiële wereld, mediation bij scheiding, alle informatie over scheiden, discretie én professionele begeleiding die u nodig heeft om de juiste beslissingen te nemen voor úw specifieke situatie. Bekijk hoe een scheiding aanvragen bij Stefan Willems er uit ziet.

De twee-advocatenprocedure bij echtscheiding is meestal contraproductief, langdurig, schadelijk voor de gezondheid en de kinderen, zelden probleemoplossend en geldverslindend. Bemiddeling is in het algemeen veiliger, vlugger en voordeliger.

Prof. P. Hoefnagels (1927 – 2011), oud-hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam

Blog