Markant Februari – Scheidingscafé – Jenneke van Genechten 

Het Scheidingscafé; Eerste Hulp Bij Scheiden

Toen Yolanda de Boer (58) haar scheiding achter de rug had, duurde het nog een lange tijd voordat ze zich realiseerde dat ze nu beter in het leven staat. Was er maar een plek geweest waar ze vrij over haar scheiding – en de bijkomende emoties en problemen – kon praten! En dus nam ze in april vorig jaar het initiatief voor het Scheidingscafé in Maastricht, waar ze samen met Ingeborg Dijkstra (43) en Stefan Willems (54) het onderwerp ‘scheiden’ bespreekbaar maakt.

Stefan heeft in Heer zijn ‘Praktijk voor ScheidingsBegeleiding’, waarmee hij mensen door het traject van scheiden heen helpt, van het emotionele aspect tot en met alle praktische zaken. Ingeborg zit met haar bedrijf ‘Stepping Stones Coaching’ in Heugem en coacht vooral kinderen en tieners. Yolanda zit net als Stefan in Heer met haar bedrijf ‘Opbloeien na Scheiding’, waarmee ze mensen helpt bij de emotionele verwerking van een scheiding en het maken van een nieuwe start. Voor het Scheidingscafé bundelen de drie ondernemers hun kennis en vaardigheden en helpen ze met een maandelijkse bijeenkomst iedereen die op de één of andere manier is betrokken bij een scheiding. Ingeborg: “Om de beurt begeleiden we zo’n avond. Daarvoor komen we eens per maand bij elkaar om thema’s en voortgang te bespreken. We doen dit op vrijwillige basis en het Scheidingscafé is geen bedrijf of stichting. Daardoor is de toegang gratis en dat maakt het hopelijk laagdrempelig.”

Luisterend oor

Het Scheidingscafé. Hoewel het klinkt als een kroeg voor gescheiden mensen, is niets minder waar. Stefan: “Toch dekt de naam wel degelijk de lading, want net als bij een café kun je in en uit lopen wanneer je wilt. We creëren er een ontmoetingsplek. En we schenken héérlijke koffie en thee.” Yolanda: “We zijn ontzettend blij met onze locatie; de openbare bibliotheek van Centre Céramique! Ook dat maakt het laagdrempelig, en mensen hoeven zich ook niet in te schrijven of andere gekke dingen te doen. Ze mogen zelfs anoniem blijven als ze dat willen.” Volgens de drie ondernemers ligt er in Limburg nog altijd een taboe op scheiden. “Hoewel één op de drie gehuwden tegenwoordig een scheiding aanvraagt, hangt er nog altijd een stukje schaamte aan vast. Je moet dan immers toegeven dat je ooit een keuze hebt gemaakt die misschien niet de beste was,” legt Stefan uit. “Juist dán heb je een luisterend oor nodig. Scheiden is een rouwproces en dat kan jaren duren.”

Zonder verplichtingen

Wie anoniem wilt blijven, blijft lekker anoniem. U hoeft zich niet in te schrijven en u kiest zelf of u met of zonder uw (ex)partner komt. Geen verplichtingen, niets moet. Wilt u iets delen met uw groep, dan mag dat. Heeft u vragen, dan mag u die stellen. De avond begint met de introductie van het thema en een presentatie. Na de pauze worden er kleinere groepjes gevormd waarbij ruimte is voor het delen van ervaringen en tips.

Stefan: “Het Scheidingscafé is er voor iedereen; van personen met een lichte twijfel tot koppels die al jaren uit elkaar zijn. Iedereen is welkom.” “De opkomst is gemiddeld vijftien tot twintig personen en dat is precies goed,” vertelt Ingeborg. “Zo’n bijeenkomst moet niet te groot worden want dat schrikt af en dan zal de interactie tussen de bezoekers afnemen.” Yolanda vult haar collega aan: “Voor de thema’s kijken we naar de tijd van het jaar en naar de vraag vanuit de groep. In december stonden bijvoorbeeld de feestdagen centraal, en hoe u die kunt overleven als u voor het eerst weer alleen bent. ”
Op de avond in februari legt Ingeborg uit hoe u met uw kinderen kunt praten over ‘lastige dingen’.
Interesse? Kijk dan op www.scheidingscafezuidlimburg.nl.

Blog