Met enige regelmaat delen bezoekers van het scheidingscafé in Maastricht hun ervaring m.b.t. hun echtscheiding. En dan gaat het er vooral om wat men er van geleerd heeft.

Ik vind het altijd moedig dat mensen een inkijkje willen geven in iets dat toch wel heel persoonlijk is. Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat de ander fout was en dat hij of zij de schuldige is dat jullie nu uit elkaar zijn gegaan. Maar scheiden heeft nagenoeg altijd twee kanten. Je eigen aandeel zien en erkennen vergt moed. Zo ook toegeven dat het huwelijk je ook iets goeds heeft gebracht, ondanks dat het uiteindelijk geëindigd is in een echtscheiding, soms zelfs in een vechtscheiding. Inzien waarom dat gebeurd is, wat je eigen aandeel  is, dat geeft je ook weer de kans om uiteindelijk een gelukkiger mens te zijn. En dat hebben al een aantal bezoekers van het scheidingscafé laten zien. Heel mooi!

Toegeven dat je fouten maakt, dat is voor veel mensen een lastige. In een situatie waarin men uit elkaar gaat heerst veel verdriet en boosheid. En natuurlijk is de ander de schuldige. Misschien is dat deels ook zo, misschien heeft de een wat meer recht op boosheid dan de ander. Misschien is de ander vreemd gegaan, misschien heeft hij of zij zich volledig uit het huwelijk teruggetrokken, misschien heeft hij of zij niet vertelt wat hij of zij dacht, wat hij of zij wilde of verwachtte. Maar misschien was er ook wel een reden voor, misschien was jij wel te dominant, of te veel eisend, of ben je ook niet altijd helemaal open en eerlijk geweest, wilde je niet zeggen wat je dacht of verwachtte, of wilde je niet luisteren, was je naïef en dacht dat hij of zij wel zou veranderen, zich zou aanpassen.

Mensen reageren op elkaar. Dat is leerzaam en kan positief zijn. Er voor elkaar zijn, delen, luisteren, meedenken. Mensen kunnen groeien mede dankzij een medemens. We willen liever niet alleen zijn. We hebben allemaal een spiegel nodig om te kijken naar onszelf. Een partner kan daar een hele goede bijdragen aan leveren.

Maar eindigt een huwelijk dan toch in een scheiding, of dat nu echtscheiding, scheiding van tafel en bed of iedere andere vorm van uit elkaar gaan is, dan draait men nog al eens de spiegel de andere kant uit. Is men niet meer bereid naar zichzelf kijken. Dat is dan niet meer nodig, want de ander heeft toch de stekker eruit getrokken?! Dáár ligt toch de oorzaak van alle ellende?!

Wanneer mensen uit elkaar gaan en toch durven in de spiegel naar zichzelf te kijken, ontdekken ze vaak dat men zelf toch niet helemaal zo ‘onschuldig’ is. En al ben je nog steeds boos op de ander, wellicht ben je eigenlijk ook wel boos op of teleurgesteld in jezelf of voel je je gekwetst. Onderzoek dan eens wat je hier zelf aan kunt doen. Wat kun je leren van je echtscheiding? En richt dan de pijlen op jezelf in plaats van op je ex. Allen je ex kan zichzelf veranderen, jij niet. Maar jij kunt wel jezelf veranderen. Je huwelijk is weliswaar geëindigd in een echtscheiding, het huwelijk met jezelf kun je maar beter in een goede staat brengen en houden. Want scheiden van jezelf is onmogelijk. En dus is het maar beter dat je goed voor jezelf gaat zorgen. Dan ligt de toekomst voor jou weer helemaal open! replica Breitling Certifie shop formula 1 replica kit car
best copy protection software cheap rolex watches men replica
Imitation rolex YachtMaster bezel audemars piguet tour auto replica